ONTSTEKING, SPORT & VOEDING

ONTsteking, de natuurlijke manier 
om het lichaam te herstellen


Wat is een ontsteking?

Wanneer je lichaam een trauma heeft opgelopen, wil je zo snel mogelijk je dagelijkse activiteiten kunnen hervatten. Toch moet je lichaam de tijd krijgen om te genezen. Om te kunnen genezen moet je noodgedwongen de ontstekingsfase door en dat gaat gepaard met pijn, roodheid, zwelling, warmte en functieverlies.

DENK ANDERS

Soorten ontstekings­remmers

Niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen (NSAID’s) zijn wellicht de meest gekende ontstekingsremmende geneesmiddelen. Het zijn niet-specifieke COX-enzymremmers die de vorming van prostaglandines tegenhouden. Ze verminderen de symptomen van de ontsteking. Voorbeelden van NSAID’s zijn diclofenac, ibuprofen, ketoprofen en naproxen.

Geneesmiddelen met bioregulerende eigenschappen reguleren het ontstekingsproces. Ze verminderen de pro-ontstekingscytokinen (IL-1beta, IL-8, TNF-alfa en IFN-gamma) en stimuleren de anti-ontstekingscytokinen (TGF-beta). Zo verminderen de symptomen en wordt het genezingsproces versneld.

VAN ONTSTEKING NAAR RESOLUTIE

De ontsteking remmen is nefast voor het herstel

Heb je een sportblessure opgelopen, dan wil je liefst zo snel mogelijk terug bewegen. Maar de pijn kan dit verhinderen. Om zo snel mogelijk terug normaal te kunnen sporten, is het echter wel belangrijk om de ontsteking zijn werk te laten doen en deze zeker niet af te remmen. 

Geneesmiddelen met bioregulerende eigenschappen respecteren dit genezingsproces en reguleren de ontsteking. Op deze manier kan er inflammatieresolutie optreden en dat is noodzakelijk voor een volledig en duurzaam weefselherstel. Luister intussen naar je lichaam en bouw je activiteit rustig terug op.

Wat je zelf kan doen om je spieren gezond te houden en goed te herstellen na sportieve inspanningen


sport & voeding

Wat je eet, is ook van groot belang om je spieren gezond te houden. Wanneer je twee of meerdere keren per week prestatiegericht begint te trainen, dan kan je best je voedingspatroon wat aanpassen.

Dit zijn alvast 5 vuistregels en enkele tips:

Goed presteren en herstellen begint bij voldoende calorie-inname. Eet dus zeker niet minder dan anders.

TIP: Laat je persoonlijke behoefte aan calorieën berekenen bij een sportcoach of voedingsdeskundige. Wil je zelf aan de slag, dan vind je online handige tools terug.

Haal extra eiwitten, belangrijke bouwstenen voor je spieren, niet alleen uit gevogelte, vis en vlees, maar ook uit noten, zaden, soja, granen en groenten.

TIP: Doorgaans heeft een volwassen persoon dagelijks genoeg aan 0,8 g/kg eiwitten. Afhankelijk van het type sport dat je beoefent, kan de nood toenemen tot de inname van wel 2 g/kg lichaamsgewicht.

Volkoren pasta en brood, zilvervliesrijst zijn ideaal om je koolhydraten aan te vullen na een langere of intensievere sportsessie.

TIP: Met sommige sporten verbrand je meer calorieën dan met andere. Dit wordt uitgedrukt in een “MET-waarde” (Metabolic Equivalent of Task). Beoefen je een sport waarbij de waarde ≥11, dan is er zeker nood aan een verhoogde inname van koolhydraten. Hier vind je een lijst met activiteiten en hun MET-waarde.

20 tot 35 % van je dagelijkse calorie-inname moet bestaan uit vetten, bij voorkeur onverzadigde vetten bv. noten, pindakaas, eieren, vette vis, olijfolie…

TIP: Vet is een bouwstof van én een brandstof voor onze lichaamscellen, en bovendien noodzakelijk om de vet oplosbare vitaminen A, D, E en K op te kunnen nemen.

Ten slotte is voldoende drinken ook van primordiaal belang voor je sportprestatie. Het zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en het houdt je lichaamstemperatuur op peil.

TIP: Ben je van plan om langer dan een uur te sporten, drink dan geregeld een slok water. Je drinkt voldoende als je geen dorst krijgt tijdens het sporten. Wist je dat je tijdens het sporten best anderhalve keer zo veel water drinkt dan je verliest door te zweten? Voor de gemiddelde sporter komt dat neer op een halve tot een liter water drinken per uur.